Tα συνδεδεμένα και αυτόματα συστήματα μεταφορών αναμένεται να εισαχθούν σε αυξανόμενο αριθμό κατά την επόμενη δεκαετία, με βάση τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες σύγχρονες τεχνολογίες. Τα συνδεδεμένα οχήματα είναι συμβατικά οχήματα, ενισχυμένα μέσω διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες επιτρέπουν την διεπικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και των υποδομών μέσω συστημάτων V2X. Τα οχήματα αυτά δίνουν την δυνατότητα στους οδηγούς να προσλαμβάνουν πιο εμπλουτισμένες πληροφορίες. Τα αυτόματα οχήματα είναι ικανά να ανιχνεύουν το οδικό περιβάλλον και να πλοηγούνται χωρίς ανθρώπινη βοήθεια. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού ανάλογα με τον ρόλο του οδηγού και τις λειτουργίες που παρέχουν.

Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων των συνδεδεμένων και αυτόματων συστημάτων μεταφοράς. Τα επιμέρους ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν μέσω της αποτίμησης των επιπτώσεων είναι:

  • Όταν επιτευχθεί η πλήρης αυτοματοποίηση θα υπάρξει η αναμενόμενη θεαματική μείωση των ατυχημάτων;
  • Θα υπάρξει η προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά την οικονομία, την ενέργεια, το περιβάλλον και την κινητικότητα;
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις κατά την μεταβατική περίοδο, όπου θα συνυπάρχουν συμβατικά οχήματα με αυτόματα οχήματα διαφορετικών επιπέδων αυτοματισμού;

Τα κυριότερα αναμενόμενα αποτελέσματα της παρούσας Διδακτορικής Διατριβής αφορούν αφενός επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, το περιβάλλον, την οικονομία και άλλες σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, όσο και αποτίμηση των συνολικών μελλοντικών επιπτώσεων  των συνδεδεμένων και αυτόματων συστημάτων μεταφοράς στην δημιουργία έξυπνων πόλεων και στον μετασχηματισμό της κοινωνικής ζωής.