Γιώργος Γιαννής

Ο Γιώργος Γιαννής είναι Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος DEA και Doctorat στις Μεταφορές από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Paris.

Έχει μία βαθιά και ευρεία γνώση της δυναμικής του τομέα των μεταφορών, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του για περισσότερα από 31 έτη, ως μηχανικός, πανεπιστημιακός, σύμβουλος συγκοινωνιολόγος, εκπρόσωπος επιστημονικών φορέων και εκπρόσωπος της Πολιτείας, σε όλα τα αντικείμενα του τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.  Οι τομείς ειδίκευσής του είναι η Οδική Ασφάλεια, ο Σχεδιασμός και η Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων, η Αστική Κινητικότητα και τα Έξυπνα Συστήματα στις Μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 235 έργα και μελέτες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 527 επιστημονικές εργασίες (158 σε επιστημονικά περιοδικά) ευρέως αναφερόμενες διεθνώς. Έχει συνεισφέρει συστηματικά σε πολλά ερευνητικά έργα και επιστημονικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (UN/ECE, OECD, WHO, World Bank, EIB, CEDR, ERF, ETSC).

modern city at night with financial background

Ειδίκευση

Οδική Ασφάλεια: ανάλυση ατυχημάτων, βάσεις δεδομένων, οδική υποδομή, συμπεριφορά οδηγού, απόσπαση προσοχής, πεζοί, αστυνόμευση, νέοι οδηγοί, ηλικιωμένοι οδηγοί, μοτοσυκλετιστές, αλκοόλ, έξυπνα συστήματα, καιρικές συνθήκες, μέτρα οδικής ασφάλειας, στρατηγική οδικής ασφάλειας, διεθνείς συγκρίσεις

Σχεδιασμός και Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων: αστική κινητικότητα, οδική υποδομή, διαχείριση κυκλοφορίας, στάθμευση, έξυπνα συστήματα, συστήματα μετρό, μεγάλα γεγονότα, συνδυασμένες μεταφορές, δίκτυα συγκοινωνιών, τερματικές εγκαταστάσεις, εφοδιαστική διαχείριση

Εκπαίδευση

Διδασκαλία στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ: Κυκλοφοριακή Τεχνική, Οδική Ασφάλεια, Διαχείριση Κυκλοφορίας, Λειτουργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Μεταφορές και Περιβάλλον

Επίβλεψη 101 Διπλωματικών Εργασιών,  17 Διδακτορικών Διατριβών και 7 Μεταδιδακτορικών Ερευνών. Συμμετοχή στην επιτροπή επίβλεψης (31) και εξέτασης (24) Διδακτορικών Διατριβών. Μέλος 74 Εκλεκτορικών Σωμάτων για εκλογή/ένταξη μελών ΔΕΠ και 30 Πανεπιστημιακών Επιτροπών και Οργάνων του ΕΜΠ.

Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussees και στο Πανεπιστήμιο του Hasselt.

Έρευνα

Συμμετοχή σε 119 ερευνητικά έργα στο αντικείμενο των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, από τα οποία τα 92 ερευνητικά έργα εκπονήθηκαν ή εκπονούνται από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. 59 από τα έργα αυτά ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 9 έργα από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (UN-ECE, WHO, World Banque, ITF, CEDR) και 51 έργα από Ελληνικές Αρχές. Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 44 ερευνητικά έργα (28 από Διεθνείς Οργανισμούς) και Κύριος ή Βασικός Ερευνητής σε άλλα 35 ερευνητικά έργα.

publications

Δημοσιεύσεις

Ένα σύνολο 527 δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακής υποδομής: 158 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 17 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά πρακτικών συνεδρίων, 338 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων (273 με κρίση της εργασίας, 274 σε διεθνή συνέδρια και 21 μετά από πρόσκληση) και 14 μονογραφίες και κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και 6 διδακτικά βοηθήματα, σε 300 από τις οποίες γίνονται περισσότερες από 2.500 ετεροαναφορές (i10-index: google scholar: 79, h-index: google scholar: 28, scopus: 22).

Επιστημονικά

Μέλος 106 επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών Διεθνώς (60) και στην Ελλάδα (46). Αξιολογητής προτάσεων και προόδου ερευνητικών έργων των προγραμμάτων πλαισίων έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4ου, 5ου, 6ου, 7ου, Ορίζοντες 2020), καθώς και για τις Αρχές Έρευνας της χωρών Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Φλάνδρας, Πολωνίας, Τσεχίας, Κύπρου, Σερβίας, Καζακστάν, Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (44). Αξιολογητής προτάσεων έργων υποδομής των Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κριτής εργασιών προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά (113) και συνέδρια (97). Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών (5). Μέλος της επιστημονικής επιτροπής (50) και της οργανωτικής επιτροπής (12) συνεδρίων. Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (2000 – 2003). Διακριθείς με 13 διεθνή επιστημονικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία η ανώτατη τιμητική διάκριση του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Συνέδρια

Συμμετοχή σε 411 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, 261 διεθνή και 150 εθνικά, στην Αθήνα (198), σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (39) και στο εξωτερικό (174), με προεδρεία συνεδρίασης σε 49 από αυτά τα συνέδρια και με χαιρετισμό σε άλλα 20 συνέδρια.  Παρουσίαση σε αυτά τα συνέδρια και ημερίδες 277 επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά και 339 ακόμη επιστημονικών παρουσιάσεων. 172 εργασίες ή παρουσιάσεις ήταν μετά από πρόσκληση.

 

Έργα – Μελέτες

Συμμετοχή σε 116 έργα και μελέτες στον τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (26), Υπουργείων (23), Δημόσιων Οργανισμών (48) και άλλων φορέων (19), στην Ελλάδα (82) και διεθνώς (34). Σύμβουλος σε θέματα οδικής ασφάλειας στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991 – 2002) και Πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό ΑΕ, του Κρατικού Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (2004-2010).

other

Διάφορα

Μέλος της Ένωσης Αποφοίτων του Ε.Μ.Π. και της Ένωσης Αποφοίτων της Ecole Nationale des Ponts et Chaussées.

Μέλος του Ελληνικού και του Διεθνούς Συνδέσμου Συμμετεχόντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Συμμετοχή και τερματισμός σε 30 Αγώνες Mαραθωνίου, 16 αγώνες τριάθλου και περισσότερους από 150 αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων.