Γιώργος Γιαννής

Ο Γιώργος Γιαννής είναι Καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος DEA και Doctorat στις Μεταφορές από την Ecole Nationale des Ponts et Chaussées, Paris.

Έχει μία βαθιά και ευρεία γνώση της δυναμικής του τομέα των μεταφορών, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του για περισσότερα από 30 έτη, ως μηχανικός, πανεπιστημιακός, σύμβουλος συγκοινωνιολόγος, εκπρόσωπος επιστημονικών φορέων και εκπρόσωπος της Πολιτείας, σε όλα τα αντικείμενα του τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής.  Οι τομείς ειδίκευσής του είναι η Οδική Ασφάλεια, ο Σχεδιασμός και η Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων, η Αστική Κινητικότητα και τα Έξυπνα Συστήματα στις Μεταφορές, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων.

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 210 έργα και μελέτες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 470 επιστημονικές εργασίες (139 σε επιστημονικά περιοδικά) ευρέως αναφερόμενες διεθνώς. Έχει συνεισφέρει συστηματικά σε πολλά ερευνητικά έργα και επιστημονικές επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (UN/ECE, OECD, WHO, World Banque, ITF, CEDR).

modern city at night with financial background

Ειδίκευση

Οδική Ασφάλεια: ανάλυση ατυχημάτων, βάσεις δεδομένων, οδική υποδομή, συμπεριφορά οδηγού, απόσπαση προσοχής, πεζοί, αστυνόμευση, νέοι οδηγοί, ηλικιωμένοι οδηγοί, μοτοσυκλετιστές, αλκοόλ, έξυπνα συστήματα, καιρικές συνθήκες, μέτρα οδικής ασφάλειας, στρατηγική οδικής ασφάλειας, διεθνείς συγκρίσεις

Σχεδιασμός και Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων: αστική κινητικότητα, οδική υποδομή, διαχείριση κυκλοφορίας, στάθμευση, έξυπνα συστήματα, συστήματα μετρό, μεγάλα γεγονότα, συνδυασμένες μεταφορές, δίκτυα συγκοινωνιών, τερματικές εγκαταστάσεις, εφοδιαστική διαχείριση

Εκπαίδευση

Διδασκαλία στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ: Κυκλοφοριακή Τεχνική, Οδική Ασφάλεια, Διαχείριση Κυκλοφορίας, Μεταφορές και Περιβάλλον

Επίβλεψη 88 Διπλωματικών Εργασιών,  12 Διδακτορικών Διατριβών και 7 Μεταδιδακτορικών Ερευνών. Συμμετοχή στην επιτροπή επίβλεψης (23) και εξέτασης (18) Διδακτορικών Διατριβών. Μέλος 61 Εκλεκτορικών Σωμάτων για εκλογή/ένταξη μελών ΔΕΠ και 25 Πανεπιστημιακών Επιτροπών και Οργάνων του ΕΜΠ.

Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Loughborough και στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussees.

Έρευνα

Συμμετοχή σε 110 ερευνητικά έργα στο αντικείμενο των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, από τα οποία τα 84 ερευνητικά έργα εκπονήθηκαν ή εκπονούνται από τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. 53 από τα έργα αυτά ανατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 8 έργα από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (UN-ECE, WHO, World Banque, ITF, CEDR) και 49 έργα από Ελληνικές Αρχές. Επιστημονικός Υπεύθυνος σε 36 ερευνητικά έργα (22 από Διεθνείς Οργανισμούς) και Κύριος ή Βασικός Ερευνητής σε άλλα 35 ερευνητικά έργα.

publications

Δημοσιεύσεις

Ένα σύνολο 470 δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιακής υποδομής: 139 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 281 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων (219 με κρίση της εργασίας, 232 σε διεθνή συνέδρια και 20 μετά από πρόσκληση) και 14 μονογραφίες και κεφάλαια σε βιβλία, καθώς και 6 διδακτικά βοηθήματα, σε 300 από τις οποίες γίνονται περισσότερες από 2.500 ετεροαναφορές (h-index: google scholar: 26, scopus: 20).

Επιστημονικά

Μέλος 92 επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών, Διεθνώς (50) και στην Ελλάδα (42), Αξιολογητής προτάσεων και προόδου ερευνητικών έργων των προγραμμάτων πλαισίων έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4ου, 5ου, 6ου, 7ου, Ορίζοντες 2020), καθώς και για τις Αρχές Έρευνας της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Φλάνδρας, της Πολωνίας, της Κύπρου, της Σερβίας, του Καζακστάν, του Κατάρ, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (37), Αξιολογητής προτάσεων έργων υποδομής των Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, Κριτής εργασιών προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά (87) και συνέδρια (76), Μέλος της συντακτικής επιτροπής επιστημονικών περιοδικών (3). Μέλος της επιστημονικής επιτροπής (43) και της οργανωτικής επιτροπής (11) συνεδρίων. Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (2000 – 2003). Διακριθείς με 11 διεθνή επιστημονικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία η ανώτατη τιμητική διάκριση του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Συνέδρια

Συμμετοχή σε 368 επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, 234 διεθνή και 134 εθνικά, στην Αθήνα (180), σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (36) και στο εξωτερικό (152), με προεδρεία συνεδρίασης σε 44 από αυτά τα συνέδρια και με χαιρετισμό σε άλλα 19 συνέδρια.  Παρουσίαση σε αυτά τα συνέδρια και ημερίδες 248 επιστημονικών εργασιών που δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά και 276 ακόμη επιστημονικών παρουσιάσεων. 141 εργασίες ή παρουσιάσεις ήταν μετά από πρόσκληση.

 

Έργα – Μελέτες

Συμμετοχή σε 111 έργα και μελέτες στον τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων Διεθνών Οργανισμών (24), Υπουργείων (22), Δημόσιων Οργανισμών (46) και άλλων φορέων (19), στην Ελλάδα (80) και διεθνώς (31). Σύμβουλος σε θέματα οδικής ασφάλειας στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991 – 2002) και Πρόεδρος του ΔΣ της Αττικό Μετρό ΑΕ, του Κρατικού Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (2004-2010).

other

Διάφορα

Μέλος της Ένωσης Αποφοίτων του Ε.Μ.Π. και της Ένωσης Αποφοίτων της Ecole Nationale des Ponts et Chaussées.

Μέλος του Ελληνικού και του Διεθνούς Συνδέσμου Συμμετεχόντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Συμμετοχή και τερματισμός σε 25 Αγώνες Mαραθωνίου, 13 αγώνες τριάθλου και αρκετούς άλλους αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων.